Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Amikor a háziorvos receptre írja fel a mozgást

Nemzetközi hírek

Amikor a háziorvos receptre írja fel a mozgást

2013.04.25

Ma Magyarországon még sajnos furcsa kívánságnak tekintenék, ha a háziorvosunkat, gyerekorvosunkat arra kérnénk, hogy a szokásos gyógyszerek mellett – vagy akár helyett – elvégzendő testgyakorlatokat, számunkra kiszemelt sportágak művelését írná fel a receptre.

Sven Schneider, a Heidelbergi Egyetem Közegészségügyi Intézetének epidemológusa tekintélyes mennyiségű adatot elemzett ebben a témában, és megállapította, hogy a nők 60, a férfiak 47 százaléka betartja háziorvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha azt a doktor írásba foglalva, úgymond receptre adja.

Vizsgálódásaimból az is látszik - mondja Schneider - hogy az orvosok által javasoltakat igenis figyelembe veszik a betegek. Sokkal inkább, mint a hozzájuk legközelebb álló barátaik és ismerőseik tanácsait. Az életmód változtatására vonatkozó felhívás, ennek megfelelően, akkor lehet a leghangsúlyosabb, ha orvos szájából hangzik el.”

Ma még nem tartunk itt, noha az emberek többsége hallott arról, hogy a rendszeres testmozgásnál nincs olcsóbb betegségmegelőzési módszer. Ha végre mindenki komolyan venné a szakemberek sportolásra vonatkozó intelmeit és buzdítását, talán az egészségügyi ellátórendszer is tehermentesítődne.

Schneider szerint, a legtöbb páciens ragaszkodik a passzív megoldáshoz: kényelmesebb, rövidebb módszer a felírt gyógyszerek beszedése, majd egyszerűbb ölbe tett kézzel várni a gyógyulást. Emellett az is igaz, hogy a doktorok közül is nagyon sokan egyszerűen alábecsülik a betegeikre gyakorolt befolyásukat, s nem hisznek abban, hogy tanácsaikat betartják.

Forrás: Webbeteg
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu