Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / A testmozgás csökkentheti a stresszt

Nemzetközi hírek

A testmozgás csökkentheti a stresszt

2013.05.02

A mértékletes testmozgás segíthet legyőzni a stresszt és szorongást – derült ki a Maryland Egyetem Egészségügyi Iskolájának egyik legutóbbi kutatásából.

Már eddig is közismert volt, hogy a mozgás kedvezően hat az emberek hangulatára. Azt azonban még kevesen vizsgálták, hogy a mindennapi feszültségek és a szorongás ellen is hosszú távú védelmet tud-e nyújtani a testedzés. J. Carson Smith, a Kineziológia Tanszék munkatársa a vizsgálatok során elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a mozgás és a fizikai aktivitás miként hat az agyfunkciókra, az öregedésre, valamint a mentális egészségre.

A vizsgálatba J. Carson Smith egészséges diákokat vont be. A vizsgált személyek szorongásának mértékét harmincperces kerékpározás, illetve harmincpercnyi csendes pihenés előtt és után is lemérte, majd a mérést megismételte azután is, hogy minden diáknak kellemes, kellemetlen, illetve közömbös fotókat kellett végignéznie.

A kísérlet végeztével Smith arra a megállapításra jutott, hogy a mozgás és a pihenés egyaránt csökkentette a szorongás mértékét. Ugyanakkor azt is tapasztalta, hogy miután a képek segítségével érzelmileg stimulálták a résztvevőket, a nyugalmi szint csak azoknál állt helyre teljes mértékben, akik testmozgást is végeztek.

A szakember a vizsgálatok során azt is kimutatta, hogy a rendszeres mozgásnak az időskori szellemi hanyatlás megelőzésében is fontos szerepe van, sőt a fizikai aktivitás akár még az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepet játszhat. A tanulmány a Medicine and Science in Sports and Exercise című lapban jelent meg.

Forrás: Semmelweis Figyelő
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu