Főoldal / Hírek / Hazai hírek, események / Háromezer 16-18 éves fiatal szűrése a Mozgás=Egészség Program keretében

Hazai hírek, események

Háromezer 16-18 éves fiatal szűrése a Mozgás=Egészség Program keretében

2013.05.13

Tavaly 300 győri és veszprémi egyetemista egészségi állapotának átfogó vizsgálatát végezte el a Mozgás=Egészség Program keretében a Magyar Sporttudományi Társaság.

A felmérésben részt vettek átlag életkora 21,7 év volt. A mérés egészségügyi szűrővizsgálatokra terjedt ki, testalkati, testösszetételi mutatókra, fizikai és motoros tesztekre, valamint egy szociometriai kérdőív kitöltésére. Mindezek alapján a szakemberek komplex képet igyekeztek alkotni a felmérésben részt vett fiatalokról, ami hasznos kiinduló pontja lehet a további prevenciónak és egészségfejlesztésnek.

Az elhízás/túlsúly, a magas vérnyomás, a depresszióra való hajlam, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a passzívan eltöltött idő, az egészségtelen étkezés és a kedvezőtlen családi háttér vizsgálata során felállítottak egy egyesített rizikótényezőt.

A felvett adatok alapján egyértelmű összefüggés mutatható ki az egyesített rizikófaktor és a fizikai aktivitás között, azaz adatokkal alátámasztva megállapítható, hogy a mozgásszegény életmód egyértelműen növeli a rizikófaktor nagyságát.

Idén az MSTT egy korosztállyal fiatalabbakkal, a 16 és 18 év közöttiek körében folytatja a szűrést.

A háromezer főre tervezett mérésnek már a felénél járnak, 1600 fiatalon már elvégezték a vizsgálatokat. Miután ebből a korosztályból kerülnek majd ki az későbbi egyetemisták, jó összehasonlítási alapnak bizonyulnak majd az itt rögzített adatok az egyetemisták körében tovább folytatandó mérési programhoz, amelyet Veszprém és Győr után, Pécsre, Budapestre, Egerre, Szombathelyre és Nyíregyházára kívánnak kiterjeszteni.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu